fbpx

I sami znate da su društvene mreže postale neizostavni deo naše svakodnevice jer su preuzele ulogu klasičnih medija i svi naši prijatelji, brendovi i kompanije koje volimo da pratimo su online. One nam prenose sve što nas zanima te i ne čudi što su postale omiljeni kanal komunikacije u našoj svakodnevnici a i u poslovnom svetu. 

Pravi izbor društvenih mreža i rad na istim, od ključne je važnosti za Vaše uspešno poslovanje, bilo da ste velika kompanija ili vodite sopstveni mali biznis, te smo odlučili da Vam predstavimo društvenu mrežu Instagram i prikažemo važnost prisustva Vašeg biznisa na istoj.
Instagram danas, sa više od 700 miliona aktivnih mesečnih korisnika, poseduje preko 8 miliona biznis profila i jedna je od najbrže rastućih društvenih mreža. Funkcioniše deljenjem fotografija, videa i gifova uz propratne opise i hashtag-ove (#hešteg). Mogućnosti koje Vam pruža Instagram su mnogobrojne – postavljanje fotografija, video snimaka ili pak pričanje priče – story-ja a na Vama je da odaberete one koje najviše odgovaraju Vašem brendu i proizvodima.

 

Specifičnost Instagrama je fokusiranost na fotografije te one moraju biti svetle, jasne i sadržajne jer prikazuju Vaš brend ili proizvode u najboljem svetlu. Važno je da fotografijom prenesete doživljaj koji će svi poželeti doživeti i osetitii. Kada fotografišete za Vaš Instagram biznis profil, pored fotografija fotografisanih profesionalnim foto-aparatom, poželjno je da objavite neku objavu koju fotografišete telefonom. Imajte na umu da je važno koristiti prirodno svetlo, potražite neku neobičniju perspektivu, razne desene ili se fokusirajte na jedan objekat.

Vođenje Instagrama za male biznise

 

U Srbiji se svakoga dana pregleda oko 5 miliona Instagram priča te je korišćenje ove opcije jedan od važnih besplatnih kanala online promocije. Iako će sadržaj biti izbrisan za 24 sata, postoji mogućnost da ga sačuvate kao Highlights, odnosno kao istaknute objave koje su lako uočljive svakome ko poseti Vaš profil.

 Zato bi Instagram Stories trebalo da bude Vaše omiljeno mesto za objavljivanje novog i zanimljivog sadržaja. Koristite ovu funkciju da biste pokazali dešavanja “iza scene” svog brenda ili prikazali kulturu Vaše kompanije ili pak događaje uživo koje Vi organizujete ili posećujete, zanimljive situacije ili svakodnevna dešavanja. 

Kako napraviti story na Instagramu za vas mali biznis?

Još jedna bitna stvar na Vašem Instagram biznis profilu jeste i caption, odnosno tekst ispod Vaše objave koji je neophodan za širenje priče jer tako šaljete poruku koju želite da ispričate o Vašem biznisu. Pokušajte da napišete najvažniji deo Vaše poruke u prva tri reda. 

Zatim slede hashtag-ovi. To su zapravo reči ili sintagme ispred kojih stoji znak taraba (#). Njihova uloga je da povežu sve postove na društvenim mrežama u kojima se spominju. Potrudite se da izaberete miks opštih, popularnih i specifičnih hashtagova za povećanje životnog veka Vašeg posta. 

Takođe, obavezno uključite geotag jer postovi označeni sa lokacijom imaju 79% veći angažman nego postovi bez njega. Dodavanje lokacijske oznake Vašom porukom dajete korisnicima mogućnost drugog načina pronalaženja Vašeg sadržaja. Ako više ljudi vidi Vaš sadržaj, verovatnije ćete imati veći angažman.

vaznost geotaga za vas biznis

Zbog sve većeg broja biznis profila, ali i smanjenja pažnje samih pratilaca velike društvene mreže poput Instagrama i Facebook-a uveli su mogućnost plaćanja sponzorisanih objava. Sponzorisane objave odlično su rešenje da dođete do novih korisnika, ali i da ponovo angažujete već postojeće korisnike i pratioce. Takođe, Instagram daje mogućnost sponzorisanja i Story-ja.

Još jedan bitan alat koji Instagram biznis profil poseduje u sklopu same aplikacije jeste i statistika kojoj možete na veoma jednostavan način da pristupite i tako pratite statistiku Vaših pratilaca i na taj način prilagođavate Vaš sadržaj kako njima tako i novim, potencijalnim pratiocima.

Nadamo se da Vam ovaj tekst bio od koristi i da ćete bar neke od saveta sprovesti u delo. 

Ukoliko ne stižete sami da vodite društvene mreže od prevelikog obima posla ili pak smatrate da profile na društvenim mrežama treba da vodi stručno lice, mi smo tu da Vam pomognemo! Pronaći ćemo najbolji način za uvođenje Vašeg biznisa u digitalno doba jer se prilagođavamo različitim vrstama malog biznisa i nudimo Vam fantastične PROMO pakete usluga koje će Vam, sigurni smo, odgovarati u potpunosti. 

Pogledajte na našem sajtu detaljnije.