fbpx

Koji je najbolji način da lokalno promovišete svoj mali biznis? Odlične recenzije i preporuke klijenata su idealni i ključni za opstanak bilo kog biznisa, ali takođe daju i dugoročne rezultate.

Da povećate lokalni promet, dobijete zamah, zadržite vaše kupce – u koje marketinške inicijative bi svaki vlasnik trebalo da uloži, posebno sa ograničenim budžetom i sa manjkom vremena? Podjednako izazovne, koje marketinške inicijative treba da poseduje vlasnik preduzeća kada postoji ogroman broj dostupnih opcija danas?

Kako bismo vam pomogli, istakli smo 5 najosnovnijih, ali najvažnijih marketinških opcija koje biste trebali koristiti za promociju vašeg poslovanja na lokalnom nivou. Još bolje, možete i danas primeniti gotovo sve ove sugestije, čak i sami!

 

1. Google AdWords

Svakome ko provodi vreme na Google-u, najvećem web pretraživaču, sigurno je zapalo za oko da prvi rezultati koji izlaze prilikom gotovo svake pretrage imaju oznaku „Ad” na sebi. Upravo ta oznaka na pretragama na Google- u znak je da se radi o plaćenom oglasu Google-vog vlastitog servisa za oglašavanje – AdWords, oglasu koji su neki pojedinac ili kompanija postavili u želji da budu prvi prilikom pretrage njihove ciljne grupe. AdWords, moćna marketinška platforma kompanije Google, pruža oglašavačima mogućnost prikazivanja oglasa korisnicima koji traže određenu “ključnu reč” u određenom gradu ili državi a koji odgovaraju specifičnim kriterijumima ponašanja.

Ono što AdWords čini posebno primamljivim za oglašavanje jeste to da se plaća samo kada neko klikne na taj oglas i zato se ovaj vid oglašavanja naziva Pay-per-Click oglašavanje. Dakle, nema plaćanja ukoliko se niko ne zainteresuje za vašu reklamu, a odluku koliko ćete novca odvojiti za vašu Google Ads kampanju zavisiće samo od Vas.

 

2. Facebook Ads

Oglašavanje putem Facebook-a iz meseca u mesec je sve savršenije a mogućnosti koje pruža sve više ga čini primarnim oruđem za postizanje odličnih rezultata u web marketingu. Ako ovladate veštinom korišćenja Facebook oglašavanja, možete dramatično povećati zaradu i rezultate vašeg biznisa. Prema najnovijim istraživanjima, Facebook je dostigao 2 milijarde mesečno aktivnih korisnika a samo u Srbiji otvoreno je preko 2 800 000 Facebook naloga.

Važno je da budete tamo gde vam je publika, jer je to način da prodate svoje proizvode i usluge. Postoji 3 načina kako da postavite vašu reklamu na Facebook-u:

  • Boost post” (povećaj vidljivost objave), za koju vam ne treba mnogo znanja, samo malo podešavanja i unos najosnovnijih podataka o publici koju targetirate, trajanju reklame i načinu plaćanja. Koliko će vam rezultata doneti zavisi od toga koliko je viralan post koji reklamirate.
  •  Druga opcija postavljanja reklame je kroz Ads manager (upravljanje reklamama). Ovo je opcija za one koji znaju da reklamom na Facebook-u mogu dobiti mnogo više.
  •  Treća je varijanta Power editor (napredni uređivač) koji vam pružiti najdublji uvid u kampanju, rezultate i najviše mogućnosti.

 

3. Google My Business account

Ljudi se sve više oslanjaju na Google pretraživač kako bi pronašli odgovore na najvažnija pitanja, proizvode i usluge u svom kraju ili gradu (pa čak i državi). Google Moje Preduzeće (Google My Business) je besplatan i jednostavan alat za firme i organizacije koje žele da upravljaju svojim prisustvom na mreži preko Google-a.

Ako imate svoju firmu, postoji višestruka korist od kreiranja Google Moje Poslovanje profila jer svi oni vam unapređuju vidljivost na mreži. Google My Business je neprocenjiva alatka za sve vlasnike firmi koje za poslovanje koriste stvarne, fizičke prostorije. Ako ste mala firma koja nastoji da se poveže s više lokalnih potrošača, ovi rezultati pretrage su nešto najvrednije što možete dobiti.
Vaš profil omogućava vašim potencijalnim klijentima jednostavan pristup vašim podacima o firmi, radnom vremenu, broju telefona, web sajtu, galeriji slika, virtuelnoj turi i drugim uputstvima samo sa jednim pritiskom na dugme – i to sve bez ikakvih troškova. Vaš besplatni profil takođe pruža klijentima pogled na vaše poslovanje tako što će pregledati ocene i komentare ostalih korisnika.

 

4. E-mail marketing

I dalje jedan od najefikasnijih vidova Internet marketinga i ogroman broj uspešnih i modernih biznisa danas počiva pre svega na email marketingu.

Ukoliko ste se ikada prijavili za dobijanje newsletter-a sa obaveštenjima o nekom proizvodu, usluzi, ili nečemu što vas zaista zanima, znate kolika može biti moć takvog mejla. Dobijaćete samo ono što vas interesuje, kao na tacni. Većina nas ima neke sajtove koje obožava, ali se prosto ne seti da ih poseti na dnevnoj bazi. Tako se dešava propuštanje bitnih stvari, na primer sniženje u omiljenoj onlajn prodavnici. Da do toga ne bi došlo, korisnici (vaši trenutni i potencijalni kupci i klijenti) prijaviće se da dobijaju bitne informacije direktno na e-mejl adresu. To može biti jedan korak bliže tome da oni učine kupovinu.

Za bavljenje e-mail marketingom, danas se koriste uglavnom web-based softveri, a jedan od najpoznatijih je MailChimp.

 

5. Loyalty Marketing

Programi lojalnosti pravi izbor za vaš mali biznis. Šta na ovaj način možete postići?

Zadržite postojeće mušterije – Za oko 80% vaših prodaja zaslužno je 20% vaših mušterija. To su one verne mušterije iz kraja koje dolaze baš kod vas da kupe ili obave ono što im treba. Stara mušterija vas je već pronašla – ili ste vi pronašli nju – i već je odlučila da isproba vaš proizvod ili uslugu. Šta će je navesti da se vrati? Kvalitetan proizvod, naravno. Odlična usluga, svakako. I dobro osmišljen program lojalnosti, koji će dodatno podstaći mušteriju da i naredni put izabere baš vas i ponovo svrati u vašu radnju.

Povećajte prodaju – Ne samo što će programi lojalnosti podstaći vaše mušterije da vam se vrate, već će i da se odluče za veću kupovinu nego što bi to inače učinili. Istraživanja potvrđuju da prosečna mušterija kupuje više kad postoji program lojalnosti. U tom slučaju postoji još jedan motiv da se osoba odluči za kupovinu.

Pridobijte nove mušterije – Iako se programi lojalnosti najčešće vezuju za postojeće kupce, tj. one koji su već obavili kupovinu i sada će dobiti svoju nagradu, istraživanja su pokazala da vam programi nagrađivanja mogu pomoći i da steknete nove kupce jer utiču na odluku potencijalnih mušterija da kupe ili ne kupe baš kod vas. Pomisao na atraktivnu nagradu koja vas čeka u bliskoj budućnosti može biti značajan momenat prilikom kupovine.

Iskoristite novi kanal za reklamu – Program lojalnosti vam povrh svega donosi i dodatni marketing i to onaj najvredniji – od usta do usta. Obradujte svoje aktuelne mušterije i oni će to rado podeliti sa svojom porodicom, prijateljima, poznanicima, uživo ili na društvenim mrežama.

Zašto je marketing od usta do usta toliko dragocen? Zato što se njemu najviše veruje jer dolazi od osoba koje poznajemo, kojima verujemo i za koje znamo da nisu plaćene da reklamiraju taj proizvod, već nam o njemu pričaju zato što su zaista zadovoljni njime ili pruženom uslugom. Dobar glas se daleko čuje, pa je tako i u ovom slučaju. Time isplativost vašeg ulaganja u program lojalnosti biva još veća jer niste samo zadržali svoju staru mušteriju, već vam je ona dovela i dve nove.