fbpx
+38160 0850 060 office@tedyloyalty.com

ZAŠTO LOYALTY?

Zato što loyalty programi udvostručuju broj stalnih mušterija

ZAŠTO SU PROGRAMI LOJALNOSTI ODLIČNO REŠENJE ZA VAŠ MALI BIZNIS

Iz ličnog iskustva znate puno malih firmi u kraju koje imaju neki svoj sistem nagrađivanja – svaka peta porudžbina dobija popust, svaka deseta kafa je besplatna i slično. Ipak, ima i onih koji se još nisu odlučili za ovu praksu. Neke firme odbijaju da se upuste u avanturu zvanu program lojalnosti prvenstveno zato što se boje da će trošak biti veći od dobiti, dok drugima programi nagrađivanja deluju nedostižno ili nerazumljivo. Najčešći razlog tome je nedovoljno informacija, pa evo zašto su programi lojalnosti pravi izbor za vaš mali biznis. Šta na ovaj način možete postići?

Zadržite postojeće mušterije

Nisu sva istraživanja saglasna oko toga koliko je puta skuplje steći novu mušteriju nego zadržati staru – neka kažu da je potrebno pet puta više ulaganja, dok drugi idu čak i do 25, piše Harvard Business Review. Mnogo toga zavisi od delatnosti u kojoj poslujete, ali i od samog vašeg biznisa. Ali u jednom se svi slažu – daleko je isplativije zadržati staru mušteriju nego pridobiti novu.

Ako Pareto princip primenimo na ovu priču, mogli bismo reći da je za 80% vaših prodaja zaslužno 20% vaših mušterija. To su one verne mušterije iz kraja koje dolaze baš kod vas da kupe ili obave ono što im treba. Stara mušterija vas je već pronašla – ili ste vi pronašli nju – i već je odlučila da isproba vaš proizvod ili uslugu. Šta će je navesti da se vrati? Kvalitetan proizvod, naravno. Odlična usluga, svakako. I dobro osmišljen program lojalnosti, koji će dodatno podstaći mušteriju da i naredni put izabere baš vas i ponovo svrati u vašu radnju.

Povećajte prodaju

Ne samo što će programi lojalnosti podstaći vaše mušterije da vam se vrate, već i da se odluče za veću kupovinu nego što bi to inače učinili. Istraživanja se opet razilaze kad su brojke u pitanju, ali nedvosmisleno potvrđuju da prosečna mušterija kupuje više kad postoji program lojalnosti. U tom slučaju postoji još jedan motiv da se osoba odluči za kupovinu.

Pridobijte nove mušterije

Iako se programi lojalnosti najčešće vezuju za postojeće kupce, tj. one koji su već obavili kupovinu i sada će dobiti svoju nagradu, istraživanja su pokazala da vam programi nagrađivanja mogu pomoći i da steknete nove kupce jer utiču na odluku potencijalnih mušterija da kupe ili ne kupe baš kod vas. Pomisao na atraktivnu nagradu koja vas čeka u bliskoj budućnosti može biti značajan momenat prilikom kupovine.

Iskoristite novi kanal za reklamu

Program lojalnosti vam povrh svega donosi i dodatni marketing i to onaj najvredniji – od usta do usta. Obradujte svoje aktuelne mušterije i oni će to rado podeliti sa svojom porodicom, prijateljima, poznanicima… Uživo ili na društvenim mrežama.

Zašto je marketing od usta do usta toliko dragocen? Zato što se njemu najviše veruje jer dolazi od osoba koje poznajemo, kojima verujemo i za koje znamo da nisu plaćene da reklamiraju taj proizvod, već nam o njemu pričaju zato što su zaista zadovoljni njime ili pruženom uslugom.

Dobar glas se daleko čuje, pa je tako i u ovom slučaju. Time isplativost vašeg ulaganja u program lojalnosti biva još veća jer niste samo zadržali svoju staru mušteriju, već vam je ona dovela i dve nove.

Upoznajte svoje kupce

Za ovo vam već nije dovoljan bilo koji program nagrađivanja, već to mora biti digitalni program lojalnosti, odnosno aplikacija koja će vam pomoći ne samo da nagradite svoju mušteriju, već i da saznate nešto više o njoj. Aplikacija svaki put beleži koju je uslugu ili proizvod kupac odabrao i onda vi u nekom trenutku dođete do saznanja o tome šta određeni kupac preferira iz vaše ponude i šta biste mogli sledeći put da mu ponudite. Personalizovana usluga je zlatna vredna jer mušteriji štedi vreme i olakšava posao, tj. skraćuje put do željenog ishoda.

Još malo reklame

Da bi mušterija ušla u vaš program lojalnosti, mora vam ostaviti svoje podatke. Ako vam da odobrenje – a ako ima razloga, to će i učiniti – možete je mejlom, sms porukama ili notifikacijama u okviru vaše loyalty aplikacije obaveštavati kada organizujete akcije, čime dobijate dodatnu reklamu. Ovde je vrlo važno imati meru jer ako preterate mušterija može lako da se predomisli i ode. Ukoliko međutim šaljete informacije koje će kupca zaista zanimati i u meri koja mu odgovara, možete očekivati pozitivan efekat.

Bonus razlog: veliki znaju šta rade, zar ne?

Stigli ste do kraja naše liste, a ideja o uvođenju programa lojalnosti vam i dalje nije baš bliska? Dešava se, nismo u svakom momentu potpuno spremni za nove izazove. Ipak, pogledajte najveće trgovinske lance u zemlji – postoje Lilly kartica, Idea super kartica, NIS program lojalnosti „Sa nama na putu“… Svi znamo da velike kompanije svoje poslovne poteze povlače s razlogom. Zašto i vi ne biste iskoristili pogodnosti koje one imaju? Logističkih prepreka nema – jer tu je Tedy Loyalty. Po vrlo pristupačnoj ceni dobijate mogućnosti koje su do skora imali samo najveći.

Program lojalnosti može doneti veliki napredak vašem malom biznisu, ali je bitno da bude pažljivo osmišljen i da ima sve funkcionalnosti koje bi vam mogle biti od koristi. Tu na scenu stupa Tedy Loyalty, aplikacija koja vam omogućava da na jednostavan i način sprovedete u delo sve svoje zamisli vezane za nagrađivanje vaših vernih mušterija, ali i više od toga.

Pomoću Tedy aplikacije imaćete nikad bolji uvid i kontrolu vašeg poslovanja. Najbitnije informacije iz vaših lokala biće vam dostupne u svakom trenutku, na jednom mestu –na vašem telefonu ili tabletu. Bićete u prilici da vidite koliko iznosi pazar, koje su usluge ili proizvodi prodati i brojne druge relevantne podatke. A ako vaš biznis nije već bio upisan na Google mapi, Tedy će se i za to postarati učiniti da vaš mali biznis bude dostupniji novim mušterijama. Vaši budući kupci moći da vide tačnu lokaciju i osnovne informacije, kao što su radno vreme i kontakt telefon.