fbpx

Zašto ovog novembra živimo “amor pela vida” ?

Ovog novembra čulom ukusa šaramo do same ivice Evrope i vraćamo se sa začinima, ukusima i životnom filozofijom Potrugala. Tamo gde se svaki dan pozdravlja muzikom, a ispraća visoko podignutom čašom dobrog vina iz doline Duoro. Tamo gde postoji 365 recepata za bakalar, po jedan za svaki dan u godini, i gde se sva čežnja ovog sveta lako pretoči u tri minuta fado pesme.

Portugalska kuhinja je neuhvatljiva kao i njegov duh. Iako spada u mediteranske, iz svake kolonije i sa svake ekspedicije, portugalski moreplovci vratili su se bogatiji za novi začin ili običaj. Malo ljudi zna da je potrugalska kuhinja u velikoj meri uticala na sve kuhinje u Evropi jer su upravo Portugalci doneli i popularizovali paradajz, krompir, pa i čaj. Ipak bez 4 sastojka ona je gotovo nezamisliva, a to su maslinovo ulje, vino, bakalar i crna svinja. 

Zato se spustite do obale reke kao da se spuštate na obalu Portugala i probajte Cod Portuguesse, bakalar sa sušenim paradajzom u belom vinu, ili Carne de porco a alentejana, jelo koje spaja nespojivo: svinjski file sa dagnjama. Zasladite se tradicionalnim portugalskim sutlijašem Arroz doce i na kraju nazdravite nestvarnim vinima, poreklom iz zelene doline Duoro, nedaleko od grada Porta.

Za samo jedno popodne otkrijte šta zaista znači živeti “amor pela vida” i osetite ono što Portugalci osećaju ceo život – beskrajnu strast prema umeću življenja.

Izvor: Cantina de Frida

Dani Portugala kod naših partnera traju od 15. do 31. novembra i zato rezervišite vaše mesto i uživajte u prelepom ambijentu Fride.

Za više informacija posetite njihov sajt www.cantinadefrida.com